Пещера Проходна – „Очите на Бога“

Ако се намирате в района на град Луковит, задължително трябва да посетите пещера ПРОХОДНА. Тя е една от най-известните пещери в карстовия район на община Луковит (през 1962 г. е обявена за природна забележителност). Геоложкият феномен се намира на 250 м надморска височина. Пещерата е лесно достъпна, точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото).

Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 365 метра и височина на входовете 56 метра. В следствие на ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът „Окната“ или „Очите на Бога“ – две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Това дава и уникалния облик на пещерата. Погледнати от долу, те изключително много наподобяват очи, които сякаш се взират в посетителите. Вътрешността на пещерата е слабо осветена, а дневната светлина отвън навлиза през тях на снопове. Ефектът е поразителен, особено при слънчево време.

Любопитни факти за пещерата:

  • В миналото водите на река Искър са запълвали пещерата.

  • В нея са снимани няколко български и чуждестранни филма, между които и „Време разделно“.

  • Според археолозите, в дълбока древност пещерата е била важен окултен обект за местните жители, където са се извършвали различни ритуали. На 21-ви март, когато е пролетното равноденствие, се е извършвал ритуал за плодородие. В този ден през вътрешността на пещерата преминава слънчев лъч, който я огрява под специфичен ъгъл.

  • Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове.